Recept: zonnig citroentaartje

Zie je dit overheerlijke citroentaartje al naar je knipogen? Een fris en zoet taartje van  boterzachte lemon curd met een crunchy bodem. Wellicht denk je: ‘ik pas, want summerbody’. Nou dan breng ik jou het goede nieuws: dit citroentaartje is he-le-maal bikiniproof en bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten. Dus, waar wacht je nog op?

Kijk. De bedoeling was om als titel ‘zomers citroentaartje’ te maken. Maar aangezien het nog geen zomer is, heb ik er zonnig van gemaakt. Want verdraaid, wat is het deze weken niet normaal lekker weer! En bij lekker weer, hoort ook lekker eten. Overigens bij elk weer hoort lekker eten. Anyway, dit taartje is friszoet van smaak met een krokante bodem van amandelen en cashewnoten. Lekker voor bij de koffie, maar ook een geweldige traktatie voor je verjaardag of een ander feestje. En iedereen mag een stukje nemen, want het is ook nog eens een healthy variant!

Een overheerlijk citroentaartje

Handig om in huis te hebben:

  • Een grote taartvorm of circa 9 mini taartvormpjes
  • Blender/keukenmachine om noten in fijn te malen
  • Steelpannetje
  • Garde

De magische ingrediënten:

Voor de lemon curd

  • 3 grote eieren
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 125 ml verse citroensap
  • 85 gram honing
  • 4 eetlepels gesmolten, biologische roomboter
  • Merg van een vanillestokje

Voor de bodem

  • 120 gram cashewnoten
  • 40 gram havervlokken
  • 40 gram amandelen
  • 130 gram dadels zonder pit
  • 3 theelepels maple syrup

Extraatjes

  • Blauwe bosbessen
  • Kokosrasp

En zó maak je het:

Verwarm de oven op 180 graden.

🥥 1. Vet de taartvorm(pjes) in en strooi er kokosrasp over, op deze manier voorkom je dat het deeg vast blijft plakken aan de bodem.

2. Rooster de cashewnoten, havervlokken en amandelen in een pan totdat er een lekkere, sterke notengeur vrijkomt.

3. Voeg alle ingrediënten van de bodem toe in de keukenmachine en blend het tot een stevig geheel.

4. Druk het deeg in de vorm(pjes) en plaats het voor 1o minuten in de oven.

☝ P.S. Het is niet perse nodig om het deeg in de oven te plaatsen, je kunt het ook laten opstijven in de koelkast.

Terwijl de vorm(pjes) in de oven staan of opstijven, kun je ondertussen de lemon curd maken. 🍋

1. Meng met een garde de eieren, citroensap en honing in een steelpannetje op laag vuur.

2. Voeg direct het citroensap, gesmolten boter en vanille toe op middelhoog vuur tot alles is samengesmolten en er een dik papje ontstaat.

3. Laat ondertussen de taartbodem(pjes) afkoelen en giet daarna de lemon curd in de vormpjes.

Plaats de citroentaartjes minimaal een uur in de koelkast en serveer met kokosrasp en blauwe bosbesjes voor een fancy look!

Een overheerlijk citroentaartje

Geef een reactie