Recept: Zomerse nectarine ontbijttaart met bosbesjes

Ie-de-reen heeft er weleens wekelijks mee te maken, de ‘nét (niet) over datum/overrijp product’-kwestie. De grootste vraag is: wat ga je er mee doen? Voeren aan de vogels of een óverheerlijk recept mee maken? Dit keer heb ik voor je in de hoofdrol: de nectarine. 

Vanmiddag trok ik de koelkast open en keek er weer opnieuw tegenaan: overrijpe nectarines. De overheerlijke, zoete pareltjes van de zomer. Gelukkig bracht me dat op een goed idee: gewoon deze zomerse nectarine verwerken in een gezonde ontbijttaart! Klaar om je overrijpe, stukje fruit een nieuwe kans te geven?

Ingrediënten:

  • 1 ei
  •  75 gram speltmeel
  •  32,5 gram amandelmeel
  • 1 zakje baking soda
  • 2 flinke eetlepels honing
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 (overrijpe) nectarines
  • Flinke eetlepel Griekse Yoghurt
  • Theelepel koek & speculaas kruiden
  • Snufje kaneel
  • Handje blauwe bessen

Handig om erbij te hebben:

  • Keukenmachine
  • Garder/mixer
  • Keukenweegschaal & maatbeker
  • Mengschaal
  • Oven(taart)schaal
  • Bakpapier

Hoe je het in elkaar gaat bouwen:

  1. Snijd alvast één nectarine in partjes en leg apart.
  2. Klop het ei in een mengschaal op hoogste stand een minuut luchtig.
  3. Voeg de honing en zonnebloemolie toe en meng goed door elkaar.
  4. Pureer de andere nectarine samen met de griekse yoghurt in de keukenmachine tot een romig mengsel. Voeg hier een theelepel koek & speculaas kruiden aan toe.
  5. Giet het romige nectarine-mengsel bij het eimengsel in en roer door elkaar.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.
  7. Voeg het speltmeel, amandelmeel, baking soda en het snufje kaneel aan het vloeibare mengsel toe.
  8. Spatel de nectarine partjes en een handje blauwe bosbesjes door het mengsel heen.
  9. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart in 45 min goudbruin.

Och man, je huis gaat zó lekker ruiken naar deze zomerse nectarine ontbijttaart! Mijn favoriete combinatie is toch echt met een lekkere, dikke dot kwark erbij. Natuurlijk kun je deze taart (warm uit de oven!) ook als dessert serveren met een flinke bol vanille ijs. Waar ga jij voor?

Geef een reactie