Recept: bloemkoolcurrysoep met kruidige speltnaanbrood

Gisterenavond kreeg ik een overgebleven bloemkool in mijn handen gedrukt en ik wilde er wat speciaals mee maken. Leuk feitje: ik ben dól op curry (het liefst de pittige variant), vandaar deze ‘bloemkoolcurrysoep’. Bij curry hoort natuurlijk ook een zacht, warm naanbroodje. Loopt het water je al in de mond? Hierbij: een voedzame en easy go lunch!

Curry van mijn zus

Laatst maakte mijn zus overheerlijke curry met bloemkool, oftewel lekker vegetarisch en voedzaam. Dit bracht me op het idee om er een soep van te maken. Daarnaast ben ik gék op het naanbrood wat erbij geserveerd wordt, dus leek het me tof om mijn eigen spelt-variant te maken. Ik kan je alvast een geheim vertellen: zelfgemaakte naanbroodjes zijn wat mij betreft nog lekkerder dan uit de winkel!

Wat je nodig hebt

Voor 1 portie 

  • 1 theelepel knoflookolie (te koop bij de Xenos);
  • 1/2 gesnipperd uitje;
  • 150 gram bloemkoolroosjes;
  • 1 flinke theelepel bloem;
  • 190 ml groentebouillon;
  • 90 ml kokos(rijst)melk;
  • 1/2 theelepel curry kruiden;
  • Ter garnering: bosuitje.

Voor 3 kleine naanbroden;

  • 50 gram tarwebloem;
  • 50 gram speltmeel;
  • 1 flinke theelepel bakpoeder;
  • 75 gram Griekse yoghurt;
  • Snuf zeezout;
  • 1 theelepel honing;
  • Snufje pittige paprikapoeder (optioneel).

Voor de kruidenolie:

  • 1 eetlepel knoflookolie;
  • halve theelepel tijm;
  • halve theelepel rozemarijn.

Ready, set, cook!

  1. We beginnen met de naanbroodjes. Voeg alle ingrediënten bij elkaar toe in een kom en kneed tot er een soepel en licht, plakkerig deeg ontstaat.
  2. Leg een theedoek over de schaal en laat het deeg een uur rusten.

Voor de soep

  1. Verhit de olie in een steelpan en smoor de ui tot het glazig wordt. Roer de bloem erdoor en voeg de bouillon toe.
  2. Snijd de bloemkoolroosjes in kleine stukken en dompel het onder in de bouillon. Breng het geheel aan de kook en laat de soep ongeveer 7 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  3. Pureer de soep in een keukenmachine/blender. Doe de soep weer terug in de pan en voeg hier de kokosmelk, curry-kruiden en naar smaak peper en zout aan toe.

Final touch …

  1. Verwarm de oven op 220 graden.
  2. Verdeel het deeg in 2 of 3 gelijke bolletjes.
  3. Rol de bolletjes tot langwerpige broden uit en leg ze op de grillplaten van de oven (ik heb een bakpapier onder de broden gelegd).
  4. Meng de kruiden door de olie en smeer het over de broden.
  5. Bak de broodjes in 10 minuten gaar. Draai de broodjes na 5 minuten om en besmeer de andere kant met olie.

Een kleurrijk en gezonde lunch tijdens grauwe dagen in de winter, vind je niet? Eetsmakelijk!

 

 

Geef een reactie